Karácsonyi palacsinta (mézeskalács ízű)

Karácsonyi palacsinta, a gyerekek kedvence! 

Valami különleges reggelit szeretnél karácsonykor? Süss mézeskalácsos palacsintát! A család egyszerűen imádni fogja! Ez nem szokványos reggeli, hanem igazi különlegesség… és a jellegzetes fűszerillat finoman belengi majd a lakást…

A tészta a hagyományos palacsinta receptekhez hasonlóan készül, csak fűszerezésében, állagában hasonlít a mézeskalácshoz.
A formája lehet palacsinta forma, de akár mézeskalács figura is.

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 2 nagy tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • csipet só
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor
  • 2 teáskanál mézes fűszerkeverék
  • fél citrom reszelt héja
  • fahéjas porcukor, méz, gyümölcslekvár, kevés megtört dió

Elkészítés:

Verjük fel habosra a tojást egy edényben. Továbbra is kevergetve, adjuk hozzá a cukrot, a reszelt citromhéjat, az olajat, a sót, a sütőport vagy szódabikarbónát, a mézes fűszerkeveréket, végül apránként a lisztet. Tegyük félre, és hagyjuk állni legalább 15 percet.

 

Ha palacsintát szeretnénk készíteni ebből a tésztából, elég a palacsintasütő. A forró, olajozott serpenyőbe öntsük bele a tésztát és süssük meg mindkét oldalát. Érdemes néhány szem durván tört dióval megszórni és mézzel megcsurgatva tálalni.

Ha formákat szeretnénk sütni, vegyük elő a mézeskalács figurákat. A belsejüket olajozzuk ki. Tegyük a serpenyőbe a formát, és öntsük bele a tésztát. A palacsintasütéshez hasonlóan süssük néhány percig közepes lángon, majd óvatosan emeljük fel a formát és fordítsuk meg. Süssük meg a másik oldalt is, majd hagyd kihűlni, mert csak így tudjuk kiszedni a formából. Gyümölcszselével vagy fahéjas porcukorral kínálhatjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Fotók: Pinterest