Folttisztítás házilag – Tippek és trükkök a makacs foltok ellen

Bizonyára mindnyájan találkoztunk már olyan makacs foltokkal, melyekről azt gondoltuk, lehetetlen őket eltávolítani. Habár manapság a tisztítószerek kétségkívül csodákra képesek, íme néhány házi praktika, melyeket szintén érdemes kipróbálni, mielőtt tízezreket költenénk különféle méregdrága csodaszerekre!
Íme néhány egyszerű trükk:

Sör (kávé- és teafoltra)

Sokszor lehetetlen feladatnak látszik a kávé- vagy teafoltok eltávolítása, pedig egy kis sör segítségével szó szerint eltüntetheted a pecséteket. Finoman dörzsöld a sört az anyagba, hagyd megszáradni, és még kétszer-háromszor ismételd meg a műveletet. A folt egyszerűen felszívódik.

Ecet (vízkő ellen)

Az ecet segít a vízkő elleni harcban, és a foltok ellen is hatékony. Kezeld ecet és szappanos víz fele-fele arányú keverékével a foltos anyagot – ha szőnyeget vagy kárpitot tisztítasz, annak egy kevésbé feltűnő részén próbáld ki először -,  és csak ezt követően szárítsd meg.

 

Szódabikarbóna (bor foltra)

A bor okozta makacs foltoktól úgy tudsz a legkönnyebben megszabadulni, ha még idejében felitatod papírtörlővel a folyadékot. Ezután szórj bőséges mennyiségű szódabikarbónát a területre. Legalább egy óráig hagyd rajta, hogy a szódabikarbóna felszívhassa a szennyeződést, majd porszívózd fel a maradék port.

Ablaktisztító (gyümölcs- és fűfoltra)

Az ammónia tartalmú ablaktisztítók kiválóan elbánnak a gyümölcs- és fűfoltokkal. Spricceld az ablaktisztítót a foltra, és hagyd rajta 15 percig! Itasd fel a szert egy tiszta ronggyal, majd öblítsd ki az anyagot hideg vízzel. Ha a folt teljesen eltűnt, a ruhát kimoshatod a mosógépben.

Tej (bor-, tinta foltra)

A tej egyik legnagyobb erénye, hogy ruháinkból, a kárpitból és a szőnyegből rendkívül hatékonyan tünteti el a makacs borfoltot. Nem kell mást tennünk, forraljunk egy kevés tejet, öntsük a foltra, majd miután az felszívta, meleg vízzel öblítsük ki. A folt eltűnik, ruháink, szőnyegünk színe azonban garantáltan a régi marad. A borfolt eltávolítása mellett a tej kitűnően alkalmas tintafolt esetén, cipők és táskák tisztítására, valamint bútor és parketta ápolására is.

 

Sampon (zsíroldásra)

Meglepő, de az egyik legjobb zsíroldó szer a sampon. Mosás előtt a foltokat kezeld samponnal: közvetlenül öntsd a foltra – a ruhát ne nedvesítsd be -, majd dörzsöld össze az anyagot. Ha ezután mosod ki, a foltnak nyoma sem lesz.

Citrom (izzadságfolt ellen)

A citrom levét nagy sikerrel vetheted be az izzadságfoltok ellen. Keverj össze egyenlő arányban friss citromlevet és vizet, majd ezzel dörzsöld át a ruha hónaljrészét. Ha a folt makacs, akkor a citrommal közvetlenül is átdörzsölheted.

Borotvakrém (gyümölcslé foltra)

Ha gyümölcslé került a szőnyegre vagy a kárpitra, vesd be a borotvakrémet: itasd fel a foltot, törölgesd át nedves szivaccsal, nyomj rá egy kis borotvakrémet, majd vizes ruhával töröld tisztára.

Kréta (zsírfoltra)

A zsírfoltok ellen hatékony szer a táblakréta is. Dörzsöld át vele a ruhán vagy az asztalterítőn lévő zsírfoltot, hagyd, hogy a krétapor felszívja a szennyeződést, majd porold le az anyagról. A galléron lévő koszcsíkoktól is megszabadulhatsz a segítségével: a mosást megelőzően erőteljesen dörzsöld át vele a piszkos területet. A kréta magába szívja a szennyeződést tartalmazó zsírt.

Só (izzadtság foltokra)

A sót használhatod szagtalanításra, a vasaló talpának tisztítására, és nagy sikerrel vetheted be a foltok ellen is. A legmakacsabb izzadságfoltok ellen oldj fel négy evőkanál sót egy liter forró vízben, várd meg, amíg az oldat kissé kihűl, és ebben alaposan mosd át a foltot. Ezután mosógépben mosd ki, és a ruhád olyan lesz, mint újkorában.

Aszpirin (izzadság foltokra)

Ha az izzadságfoltokat többszöri mosás után sem sikerült eltávolítanod, használj aszpirint! Zúzz össze két aszpirintablettát, és a port keverd össze fél pohár meleg vízzel. Áztasd a ruhadarab foltos részét az oldatban két-három órán át. Ha a folt elhalványodott, egyszerűen mosd ki a ruhát. Ezt a módszert elsősorban fehér ruhákhoz ajánlják!

 

 

Fotók: Pinterest

Megtekintés:(592)