Epres pite

Még javában tart az eperszezon, így vétek lenne kihagyni ezt az isteni finom epres pitét!

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 5-6 evőkanál jeges víz
  • fél mokkás kanál só

 

Az epres töltelékhez:

  • 25 dkg eper
  • 4 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 3 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 csomag (10 g) zselatin

 

Ahhoz, hogy a tésztánk omlós és lágy legyen, érdemes éjszakára a hűtőben pihentetni. A tésztához mérjük ki a lisztet, és keverjük el benne a sót. A vajat lehetőleg villa segítségével keverjük a liszthez. Kézzel ne érjünk hozzá, mert a melegtől a vaj megolvad, és a tészta már nem lesz olyan omlós, morzsás. Öntsük hozzá a jeges vizet, majd gyors mozdulatokkal formáljuk a tésztát cipóvá. Csavarjuk alufóliába, és pihentessük a hűtőszekrényben legalább két órát, vagy akár egy egész éjszakát.

Sütés előtt a sütőt 200 fokra melegítsük elő. A tésztát kivajazott, lisztezett pitesütő tepsibe vagy kerámiatálba egyenletesen igazgassuk el úgy, hogy az edény széléig felérjen a tészta. Toljuk a sütőbe, és süssük 25 percig. Mielőtt a tésztát kivennénk a sütőből, 1 egész tojáshoz keverjünk 1 evőkanál tejet, és a sütőből kivett forró tésztát alaposan kenjük meg vele. Toljuk vissza a pitét még 5-10 percre a sütőbe, de legalábbis addig, amíg szép pirosra sül.

Az epres töltelékhez a vizet kezdjük el forralni, öntsük hozzá a cukrot, majd a forrást követően adjuk hozzá a kukoricalisztet is. Folyamatosan kevergetve 5-10 perc alatt, sűrűsödésig főzzük. Vegyük le az edényt a tűzről, majd keverjük hozzá a zselatint is. Végül adjuk hozzá a töltelékhez az összevágott epret is. Miután langyosra hűlt, töltsük meg vele a kihűlt pitetésztát. Fél órát pihentessük a hűtőszekrényben, majd szeletelve tálaljuk az elkészült epres pitét!

Jó étvágyat hozzá!

Fotó: Pinterest

Megtekintés:(88)