Ugye tudjátok, hogy a tököt nemcsak faragni, hanem festeni is lehet? Ha a festést választjuk, egy kis fantáziával és kézügyességgel szebbnél-szebb darabokat készíthetünk!

 

Milyen tököt válasszunk? Hogyan tisztítsuk meg? 

A festéshez érdemes olyan tököt választani, ami nem hibás, nincsenek rajta karcolások és sérülések. Az is fontos, hogy stabilan álljon, mert így könnyebb lesz befesteni. A szép festéshez tiszta felületre lesz szükségünk, ezért a tököt alaposan tisztítsuk meg: vizes papírtörlővel vagy a mosogatószivacs puhább felével alaposan dörgöljük meg, majd egy konyharuhával töröljük szárazra.

Kezdődhet a festés!

A kiválasztott minta kontúrjait felrajzolhatjuk alkoholos filccel vagy lakkfilccel, a mintát kitöltéséhez pedig akrilfestéket használjunk. Ez jól tapad, és szépen fed.

Ötletes és mutatós, festett dísztökök

Lehet csíkos, pöttyös absztrakt mintás, mindegyik variáció jól mutat!

 

A fekete-fehér igazán elegáns és nagyon mutatós!

 

A pasztell színekbe bújtatott dísztökök gyönyörűen mutatnak!

 

Ha ügyesek vagyunk, feliratozhatjuk is a tököket!

 

Ezek a mesésen szép állatfigurás tökök biztosan a kicsik kedvencei lesznek!
A festés mellett papírból kivágott mintákkal varázsolhatunk ilyen cuki kis “állatokat”!

Fotók: Pinterest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(0)

Itt van az ősz… és a hideg beköszöntével érdemes a kert kis lakóira is gondolunk! Egy praktikus kis madáretetőt pillanatok alatt elkészíthetünk otthon mi magunk is, és ha szeretünk gyönyörködni a kismadarak látványában, akkor bizony megéri kihelyezni a kertbe vagy a teraszra egy-egy „falatozót”! A klasszikus madáretető (házikó) szinte már bárhol beszerezhető, de ha van kedvetek kicsit barkácsolni, akkor olvassátok el cikkünket, melyben összegyűjtöttünk néhány mutatós, és könnyen elkészíthető, ötletes madáretetőt!

Igaz, hogy a téli madáretetést az első éjszakai fagyokkal, általában november elején szokás kezdeni, de ha még nincs kialakult „vendégkör”, akkor akár már most szeptemberben is elkezdhetjük a kismadarak odaszoktatását. Fontos, hogy az eledel tartalmazzon olajos magvakat, zsiradékot és gyömülcsöt (pl. almát), és természetesen az etetés mellett az itatásról is gondoskodjunk! Nagyon fontos, hogy ha elkezdünk gondoskodni a kis szárnyasokról, akkor ne hagyjuk abba, mert hamar odaszoknak, és ha nem találnak élelmet, akkor komoly veszélybe sodorhatjuk őket a nagy hidegben.

 

Etető befőttes üvegből

Befőttes üvegekből is készíthetünk etetőt! Ilyenkor nem lesz másra szükségünk, mint egy fakanálra, szalagra vagy spárgára, és ragasztóra. A fakanalat ragasszuk az üveg oldalához, majd szorosan tekerjük körbe szalaggal vagy bármilyen zsinórral, melyet szintén ragasztóval erősítsünk az üveghez. Ha kész vagyunk, az üveget a szalaggal akasszuk fel egy faágra, és az edényt töltsük meg madáreleséggel.

Etessünk almával!

Mint tudjuk, a kismadarak nagyon szeretik az almát, így biztosan hálásak lesznek érte, ha az etetőnkbe almát tűzünk.

 

Gyümölcskosár

Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthetünk narancs vagy citrom héjából etetőt: vágjuk félbe a gyümölcsöt, vájjuk ki a közepét, a félbevágott héjba fúrjunk lukat, fűzzünk át rajta madzagot, töltsük meg a héjat finomságokkal, és már kész is vagyunk. Ha ilyen etetőt készítünk, figyeljünk arra, hogy mindenképpen tető alá lógassuk fel, hogy a téli csapadék miatt ne fagyjanak össze a magok benne.

 

Csésze etető

A csorba, lyukas, sérült vagy pár nélküli csészéket is feláldozhatjuk a nemes ügy érdekében! Egy biztos, nagyon jól fognak mutatni az így készült etetők a kertben!

 

Konzerv dobozos etető

Etetőt készíteni konzervdobozból szintén egyszerű, és olcsó megoldás, melyet kedvünk szerint akár le is festhetünk, vagy madzaggal beburkolhatunk. Fellógatáshoz pedig használhatunk szalagot vagy madzagot is. Ha ezt a konzervdobozos megoldást választjuk, nagyon fontos, hogy a doboz éleit tompítsuk le, nehogy a kismadarak megvágják magukat!

 

Etető műanyag palackból

Ha műanyag palackból készítünk etető, nem lesz másra szükségünk mint  két fakanálra, és egy nagy adag magra. Ollóval vagy késsel lyukasszuk ki a palack oldalát, majd fúrjuk át rajta a fakanalakat, töltsük fel a palackot a magkeverékkel, majd a fakanál kanalas részénél fúrjunk egy kicsit nagyobb lyukat, hogy a magok a kanálra potyogjanak.

 

Etető üvegpalackból

Ezt a megoldást profi barkácsolóknak ajánljuk. Igaz, hogy kell hozzá némi ügyesség, de a végeredmény nagyon mutatós lesz!

/Fotók: Pinterest/
(0)

Ha tökéletes mézeskalácsos szeretnénk készíteni, akkor ezt a néhány egyszerű trükköt érdemes megszívlelni

A tésztát mindig alaposan belisztezett deszkán nyújtsuk ki, mert különben könnyen leragadnak a formák.

A mézeskalács tészta ideális vastagsága 4-5 mm. Fontos, hogy ne legyen túl vékony, mert akkor könnyen megéghetnek sütéskor a formák.

Ha magvakkal szeretnénk díszíteni a sütiket, akkor sütés előtt nyomkodjuk a tésztába a mandulát, mogyorót, dió, szezámmagot, napraforgót.

Ha karácsonyfadísznek szánjuk a figurákat, akkor még sütés előtt csináljunk lyukat a formákon a felfűzéshez, például hurkapálcával.

A kész mézeskalácsokat tároljuk légmentesen lezárva, így sokáig elállnak.

Gyorsabban megpuhulnak a sütik, ha a mézeskalácsok mellé almahéjat teszünk a dobozba.

 

/Fotók: Pinterest, Unsplash/
(0)

 Az adventi naptárat a legenda szerint egy édesanya találta ki, akinek türelmetlen kisfia minden este megkérdezte, mennyit kell még aludnia karácsonyig. A leleményes anya kartonlapba 24 ablakot vágott, melyek mindegyikébe apró édességet tett, így megkönnyítve a várakozást. Sok minden változott az idők folyamán, de az semmiképpen, hogy a gyerekek még mindig izgatottan kérdezgetik, mikor lesz már Karácsony?

 Adventi naptárakból a választék ma már igen széles. Az ünnep közeledtével a legtöbb csokigyártó készül saját verzióval, de számos egyéb változat létezik. Lehet kapni készen textilből varrt, falra akasztható kalendáriumot, de fából is készülnek nagyon szép darabok. Ha viszont mi magunk készítjük, legalább biztosan olyan dolgok kerülnek bele, melyeket szívesen adunk.

 

Íme néhány remek kis ötlet, ha magunk csinálnánk idén az adventi naptárt!

A kis dobozból karácsonyfa szerűen felépülő adventi naptárat könnyedén elkészíthetjük. 24 dobozkára lesz hozzá szükség, melyek lehetnek fából, de akár nagyobb méretű gyufás skatulyából – a fa tartósabb, az utóbbi olcsóbb. Egy biztos, bármelyik megoldást választjuk, mutatós lesz. Fessük be a dobozokat, és számozzuk be őket. A 24 dobozt piramisszerűen – tehát mindig egyel többet felhasználva – ragasszuk össze, az oldaluknál fogva. Három dobozt hagyjunk ki a piramisból, ezek lesznek a karácsonyfa tartópillérei, ezeket az elkészült piramis aljára ragasszuk.

A letisztult, egyszerű formák kedvelőinek ajánljuk ezt az egyszerű, mégis kedves adventi naptárt. Vastag kartonból vágjuk ki a számok körvonalát, hogy szép elvágóak legyenek a szélek, majd fekete filccel vagy festékkel fessük be a belsejüket. A könnyű zacskókba mogyorót, kívánságteljesítő cédulákat, diafilmet, papírfigurákat tehetünk – olyan ajándékokat, amiknek elbírják a súlyát. Akár önmagában, dekorációnak is jól mutat.

 

Adventi naptárként kisebb zsákokba is rejthetjük az apró kincseket a gyerkőcöknek. A zsákocskákat készen is megvásárolhatjuk, de még jobb, ha saját magunk készítjük el. Szükséged lesz egy 2×2 méteres piros anyagra (polár, filc). Hajtsuk duplára, majd vágjunk ki belőle tetszőleges, nagyjából 25×25 centis négyzeteket – összesen 24 darabot. Hajtsuk félbe a négyzeteket, és a hajtással szemközti oldalukat, valamint ez egyik merőleges szélüket varrjuk össze, hogy megkapjuk a zsákocskákat. Fordítsuk ki a szütyőket, hogy a varrásuk ne látszódjon, majd varrjunk a nyakukra szalagot, hogy össze tudjuk ráncolni őket. A számok – akár hímezve, akár matricával ragasztva – jól mutatnak rajtuk. Egy kifüggesztett madzagra – akár ajtó fölé, akár ablakba – akasszuk fel a kész, finomsággal töltött zsákokat!

 

Ha nincs időnk vagy kézügyességünk, akkor is igazán csinos kis naptárat készíthetünk. Egyszerű zsírpapírra vagy egyszínű csomagolópapírra, színes csíkokra, csipkére lesz szükség hozzá, és akár egy nagyobb befőttesüveg vagy egy régi fogas is megteszi, hogy ünnepi tartót varázsoljunk a 24 apró meglepetésnek.

 

Nagyon ötletes adventi naptár, a gyerekek imádni fogják, hogy minden reggel kilyukaszthatnak egy-egy titkos rejtekhelyet. Az eredeti ötlet szerint kartonpapírból készülnek a kis tartók, de bármilyen-papírgurigából elkészíthető. Ragasztó, olló, papír és filctoll kell még hozzá.

Nem kell hozzá kézügyesség, csupán szeretet és egy kis idő. Nemcsak gyerekeknek, de a párunknak is készíthetünk hasonló adventi naptárat. Minden napra írjunk egy kedves üzenetet, egy szép idézetet, pozitív kívánságot.

 

És végül néhány egyszerű ötlet kartonpapírból, papír dobozokból. Festék, ragasztó, szalag vagy zsinór, és színes csomagoló papír kell csak hozzá, és már kész is az adventi naptár!

Fotók: Pinterest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(0)

Mézeskalács recept
Isteni finom, puha és omlós…

A mézeskalács a karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan sütije! Illatos nasi, ami nemcsak rendkívül finom, de nagyon mutatós is, úgyhogy dekorációnak is kiváló! Külön jó dolog, hogy nem kell az elkészítését az utolsó pillanatokra hagyni, sőt… a mézeskalácsnak még jót is tesz, ha pár napig „pihentetjük” egy jól záródó dobozban.

 

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 25g szódabikarbóna
  • 1/4 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 25 dkg méz
  • 6 dkg vaj / margarin
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál víz

 

Elkészítés:

  1. Nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a fűszert. Kis lábosban melegítsük elő a vizet és a mézet. A liszt közepébe üssük bele a tojást, öntsük fele a mézes keveréket és a vizet is, majd a robotgép tésztakeverőjével dolgozzuk össze a mézes tésztát.
  2. Fedeles műanyag dobozba tegyük a kész tésztát, és másnapig hűvös helyen pihentessük. Amikor sütni szeretnénk, vegyük ki a dobozból a tészta felét, és lisztezett deszkán alaposan gyúrjuk át.
  3. Tetszőleges vékonyságúra nyújtsuk ki, és azután szaggassuk ki, majd tegyük sütőpapiros tepsibe.
  4. (Kisebb figurákhoz érdemes 3-4 mm vékonyra nyújtani a tésztát, nagyobbakhoz pedig 5-7 mm-re.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréssel nagyjából 8 percig süljön egy adat.

A díszítéshez:

  • 1 kisebb tojás fehérjéje
  • 1 csapott ek. étkezési keményítő
  • 1 mk. ecet
  • 10 dkg porcukor

 

Így díszítsük a mézeskalácsokat:

A díszítéshez a porcukrot a keményítővel keverjük össze, majd 3 púpozott evőkanálnyi mennyiséget tegyünk belőle félre. A maradékkal keverjük el a tojásfehérjét és az ecetet. Habverővel alaposan dolgozzuk össze, de nem kell kemény habbá verni. A félretett cukorból apránként keverjünk a mázhoz annyit, hogy megálljon a kanálon. Akkor jó, ha nem folyik le. A mázat töltsük nyomózsákba vagy tiszta tasakba, melynek egyik sarkán vágjunk apró lyukat.

Díszítsük a mézeskalácsokat tetszés szerinti mintával, és hagyjuk megszáradni a mázat. A mázból egyszerre csak annyit töltsünk a nyomózsákba, amennyit felhasználunk, mert a levegőn viszonylag gyorsan megszárad. Lezárt dobozban, hűtőszekrényben napokig tárolhatjuk a megmaradt mennyiséget.

/Fotók: Pinterest, Unsplash/
(0)

Karácsonyi palacsinta, a gyerekek kedvence! 

Valami különleges reggelit szeretnél karácsonykor? Süss mézeskalácsos palacsintát! A család egyszerűen imádni fogja! Ez nem szokványos reggeli, hanem igazi különlegesség… és a jellegzetes fűszerillat finoman belengi majd a lakást…

A tészta a hagyományos palacsinta receptekhez hasonlóan készül, csak fűszerezésében, állagában hasonlít a mézeskalácshoz.
A formája lehet palacsinta forma, de akár mézeskalács figura is.

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 2 nagy tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • csipet só
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor
  • 2 teáskanál mézes fűszerkeverék
  • fél citrom reszelt héja
  • fahéjas porcukor, méz, gyümölcslekvár, kevés megtört dió

Elkészítés:

Verjük fel habosra a tojást egy edényben. Továbbra is kevergetve, adjuk hozzá a cukrot, a reszelt citromhéjat, az olajat, a sót, a sütőport vagy szódabikarbónát, a mézes fűszerkeveréket, végül apránként a lisztet. Tegyük félre, és hagyjuk állni legalább 15 percet.

 

Ha palacsintát szeretnénk készíteni ebből a tésztából, elég a palacsintasütő. A forró, olajozott serpenyőbe öntsük bele a tésztát és süssük meg mindkét oldalát. Érdemes néhány szem durván tört dióval megszórni és mézzel megcsurgatva tálalni.

Ha formákat szeretnénk sütni, vegyük elő a mézeskalács figurákat. A belsejüket olajozzuk ki. Tegyük a serpenyőbe a formát, és öntsük bele a tésztát. A palacsintasütéshez hasonlóan süssük néhány percig közepes lángon, majd óvatosan emeljük fel a formát és fordítsuk meg. Süssük meg a másik oldalt is, majd hagyd kihűlni, mert csak így tudjuk kiszedni a formából. Gyümölcszselével vagy fahéjas porcukorral kínálhatjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Fotók: Pinterest

(0)

Kétségtelen, hogy napjaink és az utókor egyik legnagyobb kihívása a hulladékkezelés és újrahasznosítás kérdése, a fenntartható fejlődés jegyében. Annál is inkább, mivel egy műanyag flakon – PET palack – lebomlási ideje minimum 300 év, ehhez képest az ásványvizes flakont  mindössze néhány órát használjuk, aztán eldobjuk, így a szemét csak gyűlik és gyűlik…  A legfrissebb adatok szerint Magyarországon évente 1,3 – 1,4 milliárd PET-palack kerül forgalomba, uralva ezzel a kidobott hulladékok arányának nagy részét. Ez körülbelül 45 ezer tonna palackot jelent évente.

 

Ráadásul a több száz éves lebomlási időn túl a PET palackoknak még számos káros hatásuk van a környezetre:

  • égetésekor adalékanyagaiból rákkeltő anyagok keletkeznek (légúti betegségeket okozva)
  • mérgező melléktermékek keletkeznek a gyártásuk során
  • a természetben sok állat életét veszélyeztetik
  • PVC gyerekjátékokban lévő adalékok a gyermek szervezetébe is bekerülhetnek

 

Mindennapi életünk során éppen ezért nagyon fontos a szelektív hulladékgyűjtők használata, hogy esélyt adjunk a műanyag újrahasznosításának. Biztosan emlékeztek a hetvenes-nyolcvanas évekből a csíkokra szabdalt tejes zacskókból horgolt lábtörlőkre! Szerintem mindegyikünk nagymamájának volt ilyen!  Mára ez csak egy megmosolyogtató emlék, de jó tudni, hogy ahogy már sok tíz évvel ezelőtt, úgy napjainkban is egyre több olyan termék készül, mely alapja az újrahasznosított műanyag.

 

Az Apró Otthon webáruház kínálatába is tudatosan került bele ilyen termék, ami fontos szerepet játszik a környezetvédelemben! Mivel gyermekeknek készült hűtőtáskáink újrahasznosított műanyag palackokból készültek, így mi is hozzájárulunk kicsit a környezetünk védelméhez! Ajánlom jó szívvel mindazoknak, akiknek fontos a környezetvédelem, és persze gyermekeink egészsége!

 

Termékeink megtekinthetőek és megvásárolhatóak itt:

Hűtőtáska gyerekeknek- Krokodil mintás

Hűtőtáska gyerekeknek- Állatos

(0)

Igazi őszi finomság…. Könnyen és gyorsan elkészíthető bundás almakarikák

Az almás sütemények az olyan örök kedvencek közé tartoznak, amelyek az otthon melegét, a gyerekkor hangulatát idézik…  A bundában sült alma könnyen elkészíthető, istenien finom és a gyerekek is imádni fogják. Ízletes palacsinta tészta, omlós alma. Igazi finomság pillanatok alatt!

Hozzávalók:

  • 1 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 dl tej
  • 0,5 dl víz
  • 2 db alma
  • 50 g finomliszt
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 késhegynyi fahéj
  • 2,5 dl napraforgó olaj

 

Elkészítés:
Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki a közepét, és nagyjából 1 cm vastagságú karikákra vágjuk fel.

A tojásból, a lisztből, a cukorból, a tejből és a vízből sűrű palacsintatésztát készítünk. Az almakarikákat pici lisztben forgassuk meg, majd tegyük a tésztába és forró olajban süssük ki őket.

Hagyjuk lecsepegni, majd cukros fahéjjal szórjuk meg a kész almakarikákat!

Előkészítés: 15 perc / Sütési idő: 10 perc

 

Jó étvágyat hozzá!

/Fotók: Pinterest/
(0)

Ismét beköszöntött az ősz, így különösen fontos, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű vitaminhoz jusson, mert immunrendszerünk csak így tud biztos védelmet nyújtani számunkra.

 

Az évszakkal járó hűvösebb napokban táplálkozásunkban fontosabb szerephez jutnak a meleg ételek és italok, s természetesen a vitamindús őszi zöldségek és gyümölcsök. A legszerencsésebb, ha a szervezet vitaminszükségletét a kiegyensúlyozott, arányos, vegyes táplálkozás biztosítja, amelyben megfelelő mennyiségben vannak jelen azok az anyagok, amelyek a vitaminokat tartalmazzák, illetve azok, amelyek a felszívódásukat segítik.

 

Most megmutatjuk, mely zöldségek és gyümölcsök fogyasztására érdemes különösen odafigyelni az évszakváltáskor!

 

A-vitamin – Egészséges szemek

Ősszel korábban sötétedik, épp ezért fontos a megfelelő mennyiségű A-vitamin bevitele, mely fontos szerepet játszik a látószövetek felépítésében, amik segítik a tisztán látást szürkület idején is. A sárgarépa rengeteg A-vitamint tartalmaz, emellett fertőtlenítő és gyulladásgátló hatása is van, antioxidáns tartalmának köszönhetően pedig napi fogyasztása csodákra képes!

 

C-vitamin – Egészséges immunrendszer

Tüsszögés, nátha, torokfájás… pedig még csak most kezdődött az ősz… Ismerős, ugye? Immunrendszerünk a nyári időszak után sokszor nincs felkészülve a fokozott terhelésre, ezért érdemes azt még a betegség jelentkezése előtt megerősíteni. A paprika, a paradicsom, a brokkoli és a káposzta gazdag C-vitaminban.

 D-vitamin – Egészséges csontok

Az immunrendszer megerősítése mellett ebben az időszakban nagyon fontos gondolnunk a csontok egészségére és a jó közérzet fenntartására is. Ezekben a D-vitamin lehet segítségünkre, amit sajnos az egyre kevesebb természetes fény miatt nehezebben tudunk a szervezetünk számára biztosítani, ezért törekednünk kell rá, hogy a táplálkozásunkkal pótoljuk a bevinni kívánt D-vitamin mennyiséget. A friss máj, a tejtermékek, a tojás és a sárgarépa mind-mind gazdag D-vitamin források, így segítenek felvenni a harcot a csontritkulás ellen.

 

Magnézium – Jó közérzet, egészséges fogak

A magnézium egész évben nélkülözhetetlen a szervezet számára, ugyanis elengedhetetlen a sejtek energiatermelő folyamataihoz. Az idegrendszer támogatása mellett jótékony hatással bír a csontokra, biztosítja a fogak egészségét, valamint erősíti a szív-és érrendszer működését. Szerencsére táplálkozással is pótolható, mert az olajos magvak, a spenót, a brokkoli, a kelkáposzta s tartalmaznak a napi bevitelhez szükséges mennyiséget!

E-vitamin – Alapvető antioxidáns

Az E-vitamin antioxidáns tulajdonsága miatt nélkülözhetetlen a szervezet számára, hiszen kiemelt szerepe van a szabad gyökök elleni küzdelemben. Amikor túl sok szabad gyök képződik – például stressz hatására vagy a mozgás hiánya,– és ezt a szervezet nem képes hatástalanítani, akkor fokozottan szükség van az antioxidánsok hatásra.

A szomorkásabb, borongósabb őszi időszakban tehát érdemes minél több antioxidánsban gazdag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, amik segítenek helyreállítani a kimerült szervezet egyensúlyát! E-vitamint találhatunk például a hüvelyesekben, a zöld leveles zöldségekben, a búzacsírában, de a napraforgómagban, a dióban, a mandulában és a mogyoróban is!

 

Természetesen a vitamindús őszi gyümölcsökről se feledkezzünk meg!

Szőlő

A szőlő magas C-vitamin-, folsav- és biotinforrás, de érrendszerünket is oltalmazza, jellegzetes őszi termés.

 

Szilva

A szilva szintén őszi gyümölcs, és magas B-vitamin tartalma mellett kiváló vértisztító.

 

Citrusfélék

A citrusfélék évszaktól függetlenül mindig elérhetők, s fogyasztásuk egész évben ajánlott. Különösen a grépfrút fogyasztása ajánlott, hiszen kalcium, kálium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, réz, cink, mangán és bróm is megtalálható az egészséges gyümölcsben. Ha valakinek túlságosan savanykás a grapefruit, a levét mézzel ízesítheti, mely szintén kiváló energia- és vitaminforrás.

Fotók: Unsplash.com

(0)

Bizonyára mindnyájan találkoztunk már olyan makacs foltokkal, melyekről azt gondoltuk, lehetetlen őket eltávolítani. Habár manapság a tisztítószerek kétségkívül csodákra képesek, íme néhány házi praktika, melyeket szintén érdemes kipróbálni, mielőtt tízezreket költenénk különféle méregdrága csodaszerekre!
Íme néhány egyszerű trükk:

Sör (kávé- és teafoltra)

Sokszor lehetetlen feladatnak látszik a kávé- vagy teafoltok eltávolítása, pedig egy kis sör segítségével szó szerint eltüntetheted a pecséteket. Finoman dörzsöld a sört az anyagba, hagyd megszáradni, és még kétszer-háromszor ismételd meg a műveletet. A folt egyszerűen felszívódik.

Ecet (vízkő ellen)

Az ecet segít a vízkő elleni harcban, és a foltok ellen is hatékony. Kezeld ecet és szappanos víz fele-fele arányú keverékével a foltos anyagot – ha szőnyeget vagy kárpitot tisztítasz, annak egy kevésbé feltűnő részén próbáld ki először -,  és csak ezt követően szárítsd meg.

 

Szódabikarbóna (bor foltra)

A bor okozta makacs foltoktól úgy tudsz a legkönnyebben megszabadulni, ha még idejében felitatod papírtörlővel a folyadékot. Ezután szórj bőséges mennyiségű szódabikarbónát a területre. Legalább egy óráig hagyd rajta, hogy a szódabikarbóna felszívhassa a szennyeződést, majd porszívózd fel a maradék port.

Ablaktisztító (gyümölcs- és fűfoltra)

Az ammónia tartalmú ablaktisztítók kiválóan elbánnak a gyümölcs- és fűfoltokkal. Spricceld az ablaktisztítót a foltra, és hagyd rajta 15 percig! Itasd fel a szert egy tiszta ronggyal, majd öblítsd ki az anyagot hideg vízzel. Ha a folt teljesen eltűnt, a ruhát kimoshatod a mosógépben.

Tej (bor-, tinta foltra)

A tej egyik legnagyobb erénye, hogy ruháinkból, a kárpitból és a szőnyegből rendkívül hatékonyan tünteti el a makacs borfoltot. Nem kell mást tennünk, forraljunk egy kevés tejet, öntsük a foltra, majd miután az felszívta, meleg vízzel öblítsük ki. A folt eltűnik, ruháink, szőnyegünk színe azonban garantáltan a régi marad. A borfolt eltávolítása mellett a tej kitűnően alkalmas tintafolt esetén, cipők és táskák tisztítására, valamint bútor és parketta ápolására is.

 

Sampon (zsíroldásra)

Meglepő, de az egyik legjobb zsíroldó szer a sampon. Mosás előtt a foltokat kezeld samponnal: közvetlenül öntsd a foltra – a ruhát ne nedvesítsd be -, majd dörzsöld össze az anyagot. Ha ezután mosod ki, a foltnak nyoma sem lesz.

Citrom (izzadságfolt ellen)

A citrom levét nagy sikerrel vetheted be az izzadságfoltok ellen. Keverj össze egyenlő arányban friss citromlevet és vizet, majd ezzel dörzsöld át a ruha hónaljrészét. Ha a folt makacs, akkor a citrommal közvetlenül is átdörzsölheted.

Borotvakrém (gyümölcslé foltra)

Ha gyümölcslé került a szőnyegre vagy a kárpitra, vesd be a borotvakrémet: itasd fel a foltot, törölgesd át nedves szivaccsal, nyomj rá egy kis borotvakrémet, majd vizes ruhával töröld tisztára.

Kréta (zsírfoltra)

A zsírfoltok ellen hatékony szer a táblakréta is. Dörzsöld át vele a ruhán vagy az asztalterítőn lévő zsírfoltot, hagyd, hogy a krétapor felszívja a szennyeződést, majd porold le az anyagról. A galléron lévő koszcsíkoktól is megszabadulhatsz a segítségével: a mosást megelőzően erőteljesen dörzsöld át vele a piszkos területet. A kréta magába szívja a szennyeződést tartalmazó zsírt.

Só (izzadtság foltokra)

A sót használhatod szagtalanításra, a vasaló talpának tisztítására, és nagy sikerrel vetheted be a foltok ellen is. A legmakacsabb izzadságfoltok ellen oldj fel négy evőkanál sót egy liter forró vízben, várd meg, amíg az oldat kissé kihűl, és ebben alaposan mosd át a foltot. Ezután mosógépben mosd ki, és a ruhád olyan lesz, mint újkorában.

Aszpirin (izzadság foltokra)

Ha az izzadságfoltokat többszöri mosás után sem sikerült eltávolítanod, használj aszpirint! Zúzz össze két aszpirintablettát, és a port keverd össze fél pohár meleg vízzel. Áztasd a ruhadarab foltos részét az oldatban két-három órán át. Ha a folt elhalványodott, egyszerűen mosd ki a ruhát. Ezt a módszert elsősorban fehér ruhákhoz ajánlják!

 

 

Fotók: Pinterest

(0)

Igazi őszi finomság….
Könnyen és gyorsan elkészíthető (bögrés) almás-fahájas muffin
Ha gyorsan szeretnél összedobni valami finom nasit a hétvégére, akkor ez az almás-fahéjas muffin tökéletes választás ezekre az őszi napokra! Egy biztos: a friss sütemény finom fahéjas illata mindenkit levesz a lábáról!

Hozzávalók (12 db sütihez):

  • 3 db alma
  • 2 bögre liszt
  • 2 bögre cukor
  • 1 bögre tej
  • ½ bögre olaj
  • 1 db tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fahéj (ízlés szerint)

Előkészítés: 15 perc / Elkészítési idő: 20 perc

Elkészítés

Reszeljük le az almát nagyobb lyukú reszelőn, és adjuk hozzá a fahéjat ízlés szerint. Tegyük félre addig, amíg elkészítjük a tésztát. A tojásokat keverjük habosra, tegyük hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot. Utána fokozatosan öntsük hozzá a tejet és az olajat, majd szép lassan forgassuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Végül keverjük hozzá óvatosan az almás masszát.

Adagoljuk bele a tésztát a vajjal kikent, vagy a muffin papírral kibélelt muffin formákba. Csak háromnegyedig töltsük meg a formákat, mert a tészta sütés közben jócskán meg fog nőni. Tegyük előmelegített sütőbe, és körülbelül 20 perc alatt süssük készre. Mielőtt kivennénk a sütőből, teszteljük tűpróbával.

 

Jó étvágyat hozzá!

/Fotók: Pinterest/
(0)

Egyszerű, de csodaszép őszi dekoráció ötletek

Az őszi színes falevelek, a rengeteg termés nagyszerű lehetőséget adnak arra, hogy segítségükkel könnyedén becsempészhessük otthonunkba ezt a szép, hangulatos évszakot… Ráadásul a szép faleveleket és az őszi terméseket könnyedén begyűjthetjük egy kis séta során! Ha gyerkőc is van otthon, a közös ügyeskedés szinte kötelező program, de a magad készítette díszek neked is örömet fognak szerezni!

Íme néhány ötlet a tökéletes őszi dekorációkhoz:

 

Gyertyatartó termésekkel

Fogj egy vázát vagy egy befőttes üveget, tegyél bele gyertyát, majd szórj az üvegbe 1-2 marék frissen szedett makkot
vagy akár gesztenyét, és már kész is a hangulatos őszi mécses! Ugye milyen jól mutat?

Díszítsünk falevelekkel

Egy egyszerű fehér gyertyát néhány rásimított színes falevéllel,
és egy kis madzaggal könnyedén őszi hangulatba öltöztethetünk!

 

Dekoráció termésekkel

Fogj egy kosarat, rakj bele őszi leveleket és terméseket, és már kész is az őszi dekoráció!
Bejárati ajtó mellé, vagy akár asztaldísznek is kiváló.

Levelek képkeretbe

Találtál néhány igazán szép levelet?
Akkor nincs más dolgod, mint bekeretezni őket, és kész is a mutatós fali dekoráció!

 

Színes bogyós ágak vázába

Tegyél egy vázába vagy kancsóba frissen szedett, színes bogyós ágakat,
és már kész is az őszi hangulat!

Fotók: Pinterest

(0)

BPA mentes… a műanyag termékek nagy többségén (vizespalack, műanyag edény, cumisüveg, gyerekjáték)
olvasható ez a felirat, de azt vajon tudjuk, hogy ez  mit is jelent?

A szakértők a következőket írják a BPA-ról: A BPA a “biszfenol A” rövidítése, ami egy ipari vegyi anyag, amelyet bizonyos műanyagok előállítására használtak a 60-as évek óta: a műanyag szép áttetsző, egyben kemény és ellenálló lesz tőle. Ma rengeteg műanyag termékben van ott a BPA, olyan dolgokban is, ahol nemigen látni BPA-mentes feliratokat: vízvezetékek csöveiben, kontaktlencsékben, DVD-lemezekben, az elektronikus kasszákban használt hőpapírban, autógumikban…

Egyes kutatások kimutatták, hogy a BPA bejuthat az élelmiszerekbe vagy italokba a BPA-ból készült, vagy azzal kezelt tartályokból, és ilyen esetekben károk hatást gyakorolhat a szervezetre: “beleszól” a hormonháztartásra, ugyanis hasonló hatást fejt ki az ösztrogénhez, vagyis a női nemi hormonhoz. Ez a hatás aztán számos betegséggel és rendellenességgel összefüggésbe hozható: rák, meddőség, a pajzsmirigy különféle problémái, emésztő- és idegrendszeri zavarok, stb.

Mindezek ismeretében nagyon fontos, hogy törekedjünk a BPA-mentes termékek használatára!
Szerencsére napjainkban már egyre több ilyen termék kerül forgalomba, mint például webáruházunk BPA mentes termékei is, melyek nem tartalmazzák a legtöbb műanyag termékekben megtalálható ártalmas vegyületet! Ráadásul termékeink még mutatósak is, melyekből mindig szívesen ehetünk, kortyolgathatunk!

Válassz szebbnél szebb BPA mentes termékeink közül, falatozz belőlük jóízűen, majd tölts újra a BPA mentes kulacsod!

BPA mentes termékeinket itt találod: https://aprootthon.hu/termekkategoria/bpa-mentes-termekek/

Ízelítő BPA mentes kínálatunkból:

Ételtardó doboz, doboz szett

 

Ételtardó doboz (bento box)

 

Kulacs, palack

 

 

(0)

Mutatós dinnye falatkák
A nyárban a vízpart, a szabadság, a pihenés és a rengeteg napsütés mellett az is jó, hogy ha egy kis nasira vágyunk, nem kell feltétlenül a fagyisdoboz vagy a csokis fiók felé nyúlni. Választhatunk valamilyen mennyei szezonális gyümölcsöt, melyből egy kis fantáziával és ügyességgel számtalan mutatós falat készíthető – mint például a zamatos görögdinnyéből!

Íme néhány egyszerű praktika, melyekkel nagyon gusztán tálalhatjuk ezt a mézédes finomságot!

Pálcikás dinnye

Vágjuk háromszög alakúra a dinnye darabokat, mindegyik héjába szúrjunk fagyis pálcikát, és már kész is a dinnye “fagyi”!

 

Sütiformás dinnye darabok

Mutatós kis dinnye darabkákat tudunk az asztalra varázsolni nagyon egyszerűen, néhány sütiszaggató formával:

 

Fogpiszkálós falatkák

Vágjuk pici kockákra a dinnyét, vagy fagyis kanállal kanalazzunk pici dinnye gömböket, és azokat halmozzuk egymásra, a kicsi falatokba pedig szúrjunk fogpiszkálót, és már kész is vannak a vendégváró falatkák!

 

Dinnye fagyi

A kánikulában a jól behűtött dinnyénél nincs is finomabb, és az a legjobb benne, hogy még fagyit is készíthetünk belőle! Nincs is hozzá másra szükség, csak dinnyére és egy pálcikás jégkrém készítő szettre.

Hozzávalók:
– 1 szép szelet dinnye
– esetleg 1 kiskanál méz

A dinnye fagyi legmacerásabb része a dinnyehús megszerzése, ugyanis a magokat ki kell szedni. Ezután a dinnyét már csak össze kell mixelni, a jégkrémkészítőbe adagolni és fagyasztani. A dinnyepürét érdemes megkóstolni, hogy mennyire édes, és ha kell egy kis mézzel édesíteni. Apró trükk, hogy fogyasztás előtt a formát pár pillanatig forró vízbe kell mártani, így könnyen ki lehet venni a tartóból a jégkrémeket!

 

 

Fotók: Pinterest
(0)

Varázsoljunk a régi virágcserépből újat, néhány egyszerű lépésből

 

Amikor tavasszal előszedjük a pincéből vagy a garázsból a virágcserepeket és kaspókat, bizony láthatjuk, hogy idővel egy kicsit megkoptak. És igaz hogy már javában tart a nyár, de azért talán még most sem késő kicsit megújítani a növény- és virágtartókat! Egy pici kreativitással csodás új külsőt varázsolhatunk, és természetesen az ügyeskedés remek kikapcsolódás is lesz!

Ha szeretitek a kopottas, régies hatást, akkor biztosan kedvet kaptok az alábbi cserép elkészítéséhez!

A Kopottas hatást leginkább dekorfestékkel tudjuk elérni, hiszen ez a festék visszacsiszolható. De legalább ilyen izgalmas anyag a táblafesték is, melynek használatával nemcsak szép és tartós felületet kapunk, de krétával még írni is tudunk rá!

Szóval nincs más dolgunk, mint megtisztítani a virágcserepet, befesteni dekorfestékkel, majd a megszáradt felületet csiszoló papírral kopottas hatásúvá varázsolni!

Ha mindezzel készen vagyunk, vigyük fel a cserépre a krétafestéket, amire száradás után már írhatunk is!

 

Természetesen a krétafesték akkor is jól mutat, ha nem ragaszkodunk a régies hatáshoz, és felfestése előtt nem csiszoljuk meg a cserepet. A végeredmény így is csodaszép lesz!

Ez a krétafestékes megoldás nagyon praktikus, ha például fűszernövényeket nevelünk otthon, mert így könnyedén tudjuk feliratozni a virágtartókat! De szobanövényekhez vagy akár a teraszra is készíthetünk ilyen praktikus és mutatós kaspókat!

 

Fotók: Pinterest
(0)

Ízesített vizek friss gyümölcsökkel és gyógynövényekkel
Az ízesített vizeket szuper könnyű elkészíteni, és nemcsak finomak, de különösen mutatósak is az „üvegbe zárt” gyümölcsök és gyógynövények! Tökéletes dekorációk esküvőre, piknikre és baráti-családi összejövetelekre, mert szépek, színesek és nagyon látványosak! Ráadásul a hozzávalók is kéznél vannak, hiszen a nyári gyümölcsök épp most érnek, és a gyógynövények is szinte már a legtöbb otthonban megtalálhatóak.

Íme néhány tökéletes gyümölcs – gyógynövény kombináció:

Menta és uborka

Ez a páros klasszikus az ízesített vizek kedvelőinek körében. Mindössze annyit kell tennünk, hogy vékonyan felszeleteljük az uborkát, és apróra tépdessük a menta leveleket, majd, kézzel egy kicsit szétnyomkodjuk őket, hogy még intenzívebb ízt adjanak! Töltsük fel az uborkás és mentás kancsót jéggel és vízzel, és kész is vagyunk! Ez a kombináció különösen ajánlott a forró nyári napokra!

Eper és bazsalikom

Az eper és a bazsalikom párosítása először kissé különösnek tűnhet, de az eper édessége páratlanul jól illik ehhez az aromás gyógynövényhez. Nincs más dolgunk, mint szeleteljük fel az epret, és a bazsalikom leveleit kicsit dörzsöljük meg az ujjainkkal, majd tegyük mindezeket egy üvegbe, amire már jöhet is a jég és a víz! Nagyjából 5-10 perc elegendő idő ahhoz, hogy a finom ízek keveredjenek egymással az üvegben!

Szeder és zsálya

Ez a párosítás éppen olyan látványos, mint amilyen ízletes, ugyanis a szeder sötét lila színe gyönyörűen meg fogja „festeni” a vizet a palackban. A zsálya íze pedig igazi frissítőként fog hatni!

Mivel ezek az ízesített vizek végtelenül egyszerűek és olcsók, így csak a fantáziánk szab határt annak, hogy miből is készítjük el!

Fotók: Pinterest
(0)

Könnyen és gyorsan elkészíthető bögrés sütemény friss gyümölccsel!
A mák és a meggy verhetetlen páros, főleg, hogyha sütikről van szó! Ez a bögrés verzió pedig nemcsak könnyen és gyorsan elkészíthető, de isteni finom is! Ha pedig nincs otthon meggy, akkor akár szilvával is elkészíthetjük a sütit.

Hozzávalók:

  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre tej
  • 1 bögre mák (darálva)
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 db tojás
  • 50 dkg magozott meggy (vagy 50 dkg felezett szilva)

 

Elkészítése:

A cukrok és a tojások sárgáját keverjük habosra, majd adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a mákot és a tejet, és az így kapott “egyveleget” keverjük csomó mentesre.

A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá, majd óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a tészta masszába.

A tepsit (28 x 38 x 6 cm) béleljük ki sütőpapírral, öntsük bele a masszát, majd szórjuk a tetejére a friss gyümölcsöket. A süteményt süssük 180-200 fokon, kb. 35-40 percig, majd miután kihűlt, fahéjas porcukorral díszítsük.

Jó étvágyat hozzá!

 

Fotó: Pinterest

(0)

30 perces joghurttorta, sütés nélkül! Nemcsak gyorsan elkészíthető, de isteni finom is!
Ha szereted a joghurttortát, akkor használd ki a nyár gyümölcsgazdagságát, és próbáld ki  ezt a remek desszertet! 30 perc alatt elkészíthető, ráadásul sütés nélkül, és még akkor is könnyedén boldogulsz vele, ha nem vagy éppen konyhatündér! Csak egy kis joghurtra, zselatinra, és persze jó sok finom gyümölcsre lesz szükséged! Úgyhogy irány a piac, válogass a finomabbnál finomabb friss gyümölcsök közül! Hidd el, ebben a nyári melegben jól fog esni egy szelet finom, hűsítő torta!

Hozzávalók:

  • 20 dkg zabkeksz
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 40 dkg őszibarack
  • 6 dl natúr joghurt
  • 5 evőkanál cukor
  • 4 dl tej
  • 1 csomag zselatin
  • 2 dl tejszín
  • 1 kiskanál vaníliaaroma

 

Elkészítése:

Daráljuk meg a zabkekszet, keverjük össze az olvasztott vajjal, majd egyenletesen nyomkodjuk a sütőpapírral kibélelt torta formába. Ha ezzel készen vagyunk, tegyük hűtőbe a “tésztát”.

A joghurtot a cukorral és a vanília aromával melegítsük fel, és keverjük hozzá a zselatint. A tejszínt verjük fel, és a kihűlt joghurtos masszához keverjük hozzá. Egy magasabb tálba öntsük bele a felét, majd a meghámozott, lecsepegtetett őszibarack darabkákat szórjuk rá. Öntsük erre a maradékot, és megint szórjunk rá a barackból. (Természetesen a barack helyett bármilyen más gyümölcsöt is választhatunk, vagy dekorálhatjuk a tortát még további finomságokkal is: ahogy a képen is látszik, a barack mellett igazán jól mutat néhány szem szeder is.)

Tegyük hűtőbe egy éjszakára, és másnap már fogyaszthatjuk is! Jó étvágyat hozzá!

Fotó: Pinterest

(0)

 

Mindannyian szeretjük, ha rend van az életünkben, és természetesen az otthonunkban! Szülőként pedig még inkább törekszünk arra, hogy gyermekeink szobájában is rend legyen! Íme néhány inspiráló ötlet, hogyan vegyük rá a gyerekeket arra, hogy szobájukat ne uralja káosz!

Ez a színes, fakkos tároló tökéletes választás egy kislány szobájába! A kosarak vidámak, élénkek, és elég nagyok ahhoz, hogy a sok-sok játék elférjen bennük.  Azáltal, hogy a gyerekek valódi tároló eszközökben tarthatják a kedvenc játékaikat, valóban ösztönözni tudjuk Őket arra, hogy fenntartsák a rendet a kis birodalmukban.

 

Szeret a gyermeked olvasni? Rengeteg könyve van? Ahelyett, hogy a könyveket az asztal fiókjába rejtenénk, öltöztessük fel velük a falat! Nincs szükség drága képekre, a kedvenc olvasnivalók tökéletes díszei lesznek a gyermekszobának néhány egyszerű kis polc segítségével! Ráadásul a gyerkőc is könnyedén hozzáfér majd a mesékhez. Ez a polc remek módja annak, hogy ne csak olvasásra ösztönözzük a kicsiket, hanem a rendrakás során maguk dekorálhassák a falat a polcra helyezett könyvekkel.

Praktikus és mutatós darab ez a pad és tároló egyben! A színes párnák melegséget és vidámságot sugároznak, és ez a bútordarab tökéletes hely nemcsak pihenésre, de olvasásra vagy akár játékra is! A sok-sok polc pedig rengeteg helyet biztosít a játékoknak, illetve kreativitásra is ösztönzi a szoba kis lakóit, hogy hogyan pakolják el benne az apróságaikat.

Fotók: Pinterest

(0)

Egy biztos, valami feltétlenül kell reggel: a kávé!  A kávé, ami forró, fekete, illatos,…. örök és megunhatatlan… És persze a tea, ami lehet fekete, zöld vagy színes, gyümölcsös és ízletes…

Mindenkinek más a reggel. Van, aki pár perc alatt összekapja magát és már rohan is a munkába, és van, aki ráérősen kezdi a napot. Akad aki korán kel, mások megtehetik, hogy sokáig lustálkodnak.Egy valami azonban mindannyiunk reggelében közös: az ébredés elmaradhatatlan kelléke a kávé vagy tea! És akkor indul igazán jól a napunk, ha kihozzuk a maximumot az első csészénkből, amihez nem csak egy finoman elkészített ital, hanem egy jól megválasztott bögre is szükséges! Egy kedvenc darab, ami  maradandó emlékeket hagyhat a kávézásról! Mert nem mindegy, hogy miből iszunk? De nem ám!

Nézzük, miből is választhatunk:
Gyermekkorunk fém bögréinek hangulatát hozzák vissza ezek a retro stílusú darabok:

A klasszikus design kedvelőinek tökéletes választás ez az elegáns bögre vagy csésze:

A színes, feliratos bögrék kedvelőinek készültek az alábbi darabok:

És természetesen azokra is gondolunk, akik reggel nem kávéval, hanem teával indítják a napot:

Ha kedvet kapták egy új bögrére, nézz körül kínálatunkban, és válaszd ki a hozzád illőt: https://aprootthon.hu/termekkategoria/konyhai-kiegeszitok/bogre-es-csesze/

 

És végül egy isteni recept, hogy igazán jól induljon a reggel!

Fehércsokis mandulás latte

Vigyünk egy kis csavart a reggeli latténkba, és indítsuk vidámabban a napot! A kávé és a csokoládé együtt páratlan párost alkot, így ezzel a kombinációval garantáltan jól fog indulni a reggelünk!

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 csésze tej
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csésze fehér csokoládé, apró darabokra vágva
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1/4 teáskanál mandula kivonat
  • tejszínhab
  • fahéj
  • 2 csésze eszpresszó kávé
  • tejszín felverve, díszítésnek

 

Elkészítése:

A tejet melegítsük fel a tejszínnel alacsony lángon egy kis edényben, majd szórjuk bele a fehércsoki darabokat, és kevergessük, amíg azok fel nem olvadnak teljesen. Adjuk hozzá a vanília- és mandula kivonatot, majd öntsük az egészet a bögrékbe. Öntsük óvatosan a kávét a tejes keverékbe, majd díszítsük a felvert tejszínnel, és ízlés szerint szórjuk meg fahéjjal és kakaóporral!

Fotó: Pinterest

(0)

Ahogy beköszönt a nyár, a limonádé újra divatba jön! A forró na­po­kon pedig nincs is ennél kel­le­me­sebb ital! Ám hogy va­ló­ban oltsa a szom­junkat, jobb, ha nem cukor­ral, hanem friss gyü­möl­csök­kel ké­szí­tjük el! Mivel még javában tart a meggy szezon, ezért ajánlom Nektek ezt a klassz meggyes limonádé receptet,  mely a zamatos gyümölcsnek köszönhetően izgalmas, és igazán szomjoltó frissítő! És hogy még egészséges is? Az már csak hab a tortán!

Hozzávalók:

  • 25 dkg meggy, kimagozva
  • 2 evőkanál méz
  • 3 citrom leve
  • 1 liter víz
  • jég
  • menta levelek

 

 

Elkészítése:

Turmixoljuk össze a kimagozott meggyet a mézzel, és a citrom kifacsart levével. A szokásosnál tovább turmixoljuk, mert a meggy nehezen adja meg magát. Teaszűrőn szűrjük át a pépet, majd öntsük fel vízzel. Hűtőben tároljuk, sok jéggel, és egy-egy szem meggyel és mentalevelekkel kínáljuk.

Fotó: Pinterest

(0)

Vétek lenne a meggyszezonban kihagyni ezt a gyorsan elkészíthető, könnyű nyári finomságot! Ráadásul gyorsan elkészíthető, és természetesen isteni finom!

Hozzávalók:

  • 50 dkg magozott meggy
  • 3 tojás
  • 3 ek. kakaópor
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 ek. rum (vagy aroma)

Elkészítése:

  • A piskótához a tojásokat keverjük ki a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet és a kakaóport, és mindezeket óvatosan keverjük össze. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük bele a tésztát, és süssük készre 12-15 perc alatt. Ha kihűlt, kockázzuk fel, és tördeljük apró darabokra.
  • A tejszín egyik felét a rumaromával verjük fel, és tegyük hűtőbe. A tejszín másik felét szintén verjük fel keményre, majd óvatosan keverjük össze a vízgőz fölött megolvasztott étcsokoládéval.
  • Az elkészült hozzávalókat a poharakba rétegezzük: kakaós piskóta, csokis tejszín, magozott meggy és rumos tejszínhab.
  • A tetejére díszítésnek tegyünk pár szem meggyet és csokireszeléket, és kész is az isteni nyári finomság!

Jó étvágyat hozzá!

Fotó: Pinterest

(0)

Végre itt a nyár, és ebben az évszakban szeretjük a legtöbb időt a szabadban tölteni: a kertben, az udvaron, a teraszon, a strandon, a medencénél…  Ahogy megy le a nap, úgy kerülnek elő a mécsesek, és fáklyák, elsősorban hangulatvilágítás céljából, de természetesen fontos szempont, hogy a szúnyogokat is távol tartsuk magunktól!Tudtátok, hogy a citronellás mécses nemcsak tökéletes asztali dekoráció, hanem praktikus is, hiszen távol tartja a nem kívánatos zümmögőket? A cintonella illóolaj ugyanis híresen jó rovarriasztó hatású!
Ez a mécses gyorsan és egyszerűen elkészíthető, íme:Összetevők /2 db mécseshez/:

  • 2 db citrom
  • 2 db lime
  • egy maréknyi friss szúnyogriasztó növény, pl.:  rozmaring, levendula, bazsalikom, borsmenta vagy citromfű
  • 2 db befőttes üveg
  • 10 – 20 csepp citronella illóolaj
  • 2 db úszó gyertya

Elkészítés

  • Szeleteljük fel a citromot és vágjuk gerezdekre a lime-ot.
  • Töltsük meg az üvegeket 3/4 arányban csapvízzel, majd adjunk hozzá 10-20 csepp citronella illóolajat.
  • Tegyük az üvegbe először a gyógynövényeket, majd a citrom és lime darabokat.
  • Végül tegyük az üveg tetejére az úszó gyertyát, és élvezzük a meleg nyári estéket!

Fotók: Pinterest

 

(0)

Szeretem, amikor egy régi tárgy új életet nyer a kezünk alatt. Valószínűleg ezért vagyok a vintage nagy rajongója, mert éppen attól szép ez a stílus, hogy a régi, és már nem használt tárgyakat újra lehet álmodni! És ez főleg akkor jó dolog, ha még emlékek is fűződnek ezekhez a régi dolgokhoz… Kapjuk elő a Nagyi örökségét, és csempésszük vissza az emlékeket a mindennapokba!

Összegyűjtöttem Nektek néhány egyszerűen elkészíthető, de mégis nagyon mutatós darabot, amivel fel tudjátok dobni a konyhátok hangulatát! Megmutatom hogyan lesz fogas a Nagyi régi sodrófájából, vagy egy kanálból, hogyan lesz bögréből konyharuha tartó, esetleg egy réges-régi merőkanálból gyertyatartó a falon!

Fogasok, kicsit másként… 

Nézzétek, milyen jól mutat a falon a régi sodrófa, vagy a már nem használt evőeszköz készlet egy-egy darabja!

 

Konyharuha, recept, gyertyatartó…

Néhány használaton kívüli bögréből és egy darab fából percek alatt készíthetünk ötletes, és igen mutatós konyharuha tartót! Ha pedig kezünkbe akad a padláson egy porosodó torta forma, tökéletesen fog mutatni benne egy isteni süti recept, a Nagyi kézírásával!  A régi merőkanálból készült gyertyatartó pedig már csak hab a tortán! Legalább annyira hangulatos, mint amennyire könnyű elkészíteni!

 

Könyv és szerelőláda a konyhapulton? De bizony ám!

Sosem jutott volna eszembe, hogy a könyvek nemcsak olvasásra valók! Ahogy a lenti kép is mutatja, ötletes és praktikus kés tárolót készíthetünk néhány könyvből, és egy darab spárgából! És egy szerelő ládának is helye lehet a konyhában, főleg ha papír kéztörlő tartót varázsolunk belőle! Ha pedig van néhány felesleges vágódeszka a háztartásban, azokból pillanatok alatt hangulatos fali dekorációt készíthetünk!

Legyetek ügyesek, és merjetek újat álmodni!

Fotók: Pinterest

(0)

Még javában tart az eperszezon, így vétek lenne kihagyni ezt az isteni finom epres pitét!

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 5-6 evőkanál jeges víz
  • fél mokkás kanál só

 

Az epres töltelékhez:

  • 25 dkg eper
  • 4 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 3 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 csomag (10 g) zselatin

 

Ahhoz, hogy a tésztánk omlós és lágy legyen, érdemes éjszakára a hűtőben pihentetni. A tésztához mérjük ki a lisztet, és keverjük el benne a sót. A vajat lehetőleg villa segítségével keverjük a liszthez. Kézzel ne érjünk hozzá, mert a melegtől a vaj megolvad, és a tészta már nem lesz olyan omlós, morzsás. Öntsük hozzá a jeges vizet, majd gyors mozdulatokkal formáljuk a tésztát cipóvá. Csavarjuk alufóliába, és pihentessük a hűtőszekrényben legalább két órát, vagy akár egy egész éjszakát.

Sütés előtt a sütőt 200 fokra melegítsük elő. A tésztát kivajazott, lisztezett pitesütő tepsibe vagy kerámiatálba egyenletesen igazgassuk el úgy, hogy az edény széléig felérjen a tészta. Toljuk a sütőbe, és süssük 25 percig. Mielőtt a tésztát kivennénk a sütőből, 1 egész tojáshoz keverjünk 1 evőkanál tejet, és a sütőből kivett forró tésztát alaposan kenjük meg vele. Toljuk vissza a pitét még 5-10 percre a sütőbe, de legalábbis addig, amíg szép pirosra sül.

Az epres töltelékhez a vizet kezdjük el forralni, öntsük hozzá a cukrot, majd a forrást követően adjuk hozzá a kukoricalisztet is. Folyamatosan kevergetve 5-10 perc alatt, sűrűsödésig főzzük. Vegyük le az edényt a tűzről, majd keverjük hozzá a zselatint is. Végül adjuk hozzá a töltelékhez az összevágott epret is. Miután langyosra hűlt, töltsük meg vele a kihűlt pitetésztát. Fél órát pihentessük a hűtőszekrényben, majd szeletelve tálaljuk az elkészült epres pitét!

Jó étvágyat hozzá!

Fotó: Pinterest

(0)

Raklapból bútort vagy kiegészítőt készíteni napjainkban nagy divat! Legyél Te is környezetbarát, és az újrahasznosítás jegyében álmodd újra akár a konyhád, a teraszod, vagy éppen a kerted!

Ha szeretsz barkácsolni, és egyedi dolgokat alkotni, akkor ez a cikk Neked szól! Ráadásul raklapból bútort készíteni igencsak pénztárca barát ötlet, hiszen használt raklaphoz akár már ezer forint alatt is hozzá lehet jutni. Azt azért jó tudni, hogy lesz vele munka bőven! A szálkás felület miatt ugyanis nagyon fontos a felületek alapos átcsiszolása, ami ugyan meglehetősen időigényes, de a végeredményért megéri, hiszem a raklap rengeteg módon alakítható és szinte bármi elkészíthető belőle. Ha pedig megvan a csiszolás, onnantól már csak szögre, fúróra, fűrészre, egy nagy adag kreativitásra, és végül festékre lesz szükségünk.

Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hátha kedvet kaptok egy kis barkácsoláshoz!

 

Hálószoba

Natúr színben pont olyan jól mutat a hálóban a raklapokból készült ágy, mint fehérre festve! Egy jól megválasztott kényelmes ágybetéttel pedig olcsó, de tökéletes fekhely varázsolható belőle!

 

Konyha, előszoba, terasz

Raklapból éppúgy készíthető mutatós konyhapult, mint praktikus cipős szekrény vagy asztal a teraszra! Ötletes, praktikus, helytakarékos, és még mutatós is…. Kell ennél több?

 

Terasz, kert

Nemcsak kényelmes, de igen mutatós bútorok készülhetnek a teraszra és a kertbe a raklapokból! Néhány színes párnával és szivaccsal pedig könnyű hangulatossá tenni a kiülőt!

 

Kerti tároló

Személyes kedvencem pedig ez hihetetlenül egyszerű, mégis nagyon ügyesen elkészített kerti tároló, melyben ahogy látom, még néhány réges-régi fiók is szerepet kapott! Nemcsak praktikus, de végtelenül mutatós is!

Fotók: Pinterest

(0)

A polcokat akár vásároljuk, akár mi magunk készítjük el, praktikus kiegészítői a lakásnak. Sokoldalúak, hiszen egyrészt kiváló dekorációs eszközök, másrészt pedig remek tárolási lehetőséget jelentenek! A lebegő polcok abban különböznek a hagyományos polcoktól, hogy rögzítésükhöz egyszerű nem szükséges összefurkálnunk a falat, elég akár egy-egy akasztó is hozzájuk!

Íme néhány könnyen és olcsón elkészíthető lebegő polc ötlet, melyhez csak némi képzelőerő, és egy kis kézügyesség kell! Olyan tippeket hoztam, melyek különleges megjelenésükkel a lakás díszei lesznek! Az pedig csak emel az értékükön, hogy mi magunk készítettük el őket!

 

Kör alakú polc, kötélen

A kerek polc nagyon mutatós, főleg ha a képen látható módon rögzítjük, madzagokkal, vagy vékonyabb kötelekkel. Tökéletes virágoknak, akár konyhába, akár nappaliba. Ablak elé lógatva lesz a legmutatósabb! Készíthetjük kerek fa lapból, vagy akár kerek konyhai edény alátétből! Felfüggesztéséhez elegendő egyetlen kampó a plafonon!

 

Fali polc bőrrel vagy kötéllel

Izgalmas és egyedi darabok ezek a fali polcok, melyek különleges megjelenését a rögzítésük adja, mely készülhet bőrből, vagy akár kötélből is. Mindkét variáció mutatós, és egyedi megoldás! Függesztésükhöz nem szükséges több, mint két db kampó a falon!

 

 

Lebegő polc, több polccal

A több polcos lebegő polc igazán mutatós, és bár egy kicsivel több ügyességet igényel, mint az egyszerűbb variáció, de sokkal látványosabb lesz a végeredmény! A polcokat tartó köteleket rögzíthetjük akár a mennyezethez, de akár egy rúdra is felfűzhetjük őket.

 

Jó barkácsolást!

Fotók: Pinterest.com

(0)

Igaz, hogy még csak tavasz van, de a meleg időjárásnak köszönhetően már most kezdődhet a kerti party szezon! Az ételek és italok mellett a dekoráció is főszerepet kap ilyenkor, hiszen minél hangulatosabb terítékkel és díszítéssel várjuk a vendégeket, annál felejthetetlenebb lesz az összejövetel!

 

Íme néhány ötlet, amivel biztosan a Tiéd lesz a legkülönlegesebb party, és a siker egészen biztosan nem marad majd el!

A léggömb és a lampion örök és megunhatatlan! Elég néhány színes darab bármelyikből, és látványos eredményt érhetünk el velük! Törekedjünk az összhangra, és válasszunk a terítékhez színben passzoló, vidám “gömböket”!

Az asztalon a friss virág biztos siker, de mivel kerti partyra készül a dekoráció, váza helyett tegyük a növényeket befőttes üvegekbe, vagy üveg poharakba, mert így sokkal hangulatosabb lesz az összhatás! A befőttes üvegeket díszíthetjük gyömölccsel, vagy szalaggal és csipkével!

Ha kerti partyra készülünk, akkor nem hiányozhat az asztalról a hideg, friss gyümölcslé, melyeket a mostanában olyan divatos csapos befőttes üvegekben is tálalhatunk, de természetesen a hagyományos üveg kancsó is remekül mutat sok-sok gyümölcs darabbal díszítve!

A hideg limonádékhoz és gyümölcslevekhez pedig pohár helyett készülhetünk feldíszített üvegekkel és szívószálakkal, mert ezekkel a kiegészítőkkel lesz igazán hangulatos a kerti party!. És természetesen az evőeszközök is jól fognak mutatni egy aprócska szalaggal átkötött befőttes üvegben!

Ha pedig lemegy a nap, és hűvösebbre fordul az idő, készítsünk elő pokrócokat, hogy fázósabb vendégeink bebújhassanak egy meleg takaró alá. Higyjétek el, hálásak lesznek a puha melegségért…

… és természetesen gyújtsunk este minél több gyertyát, vagy kapcsoljunk fel néhány fényfüzért!

 

Webáruházunk kínálatából a tökéletes kerti partyhoz:

Biztosan mindenki tetszését elnyeri ez a színes,vidám pohár szett , mely hangulatos kiegészítő fém kosárkában, hosszú szívószálakkal és gyümölcs jelölőkkel! A legjobb választás limonádéhoz vagy frissen facsart gyümölcslevekhez!

 

Természetesen a kerti asztalra kiváló választás ez a vidám, bohókás kancsó és pohár szett: gyümölcs mintás üveg kancsó, 4 db  szilikon tetős, csíkos szívószálas pohárral!

Ha tetszettek az ötletek, használjátok Őket!  Jó partyzást Mindenkinek!

Fotók: Pinterest.com

(0)

Az eperszezon nem túl hosszú, áprilistól júniusig tart, így érdemes kihasználni, és annyi friss epret enni, amennyit csak lehet!
És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy isteni szörpöt készíthetünk belőle!

Hozzávalók:

  • 1 kg földi eper
  • 1 liter forró víz
  • 1 kg cukor (nádcukor, gyümölcscukor, vagy 70 ml folyékony édesítőszer)
  • 10g Dr. Oetker Citromsav
  • 1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix Extra 2:1

 

Elkészítés:
1 kg epret a szárától tisztítsuk meg, mossuk meg, csöpögtessük le, majd vágjuk apróra. Ezután az epret a forrásban lévő vízzel öntsük le, kb. 20 percig hagyjuk állni, majd szűrjük át.

Az átszűrt folyadékot öntsük egy főzőedénybe, adjunk hozzá 2 evőkanál cukorral elkevert dzsemfixet és a citromsavat. Az elegyet állandó keverés mellett nagy lángon forraljuk fel, majd a maradék cukrot is adjuk hozzá. Az egészet állandó keverés közben újra forraljuk fel, és 2 percig hagyjuk zubogva forrni. Ha habzik a teteje, a habot szedjük le róla. A forró gyümölcslevet öntsük azonnal az előkészített üvegekbe, zárjuk le jól, és tároljuk hűvös helyen, majd fogyasszuk egészséggel!

(0)

Ugye Ti is várjátok már a tavaszt? Az első meleg napsugarakat, az apró kis tavaszi virágokat, a csicsergő madarakat? Hoztam is néhány tavaszváró ötletet, hátha hamarabb beköszönt a jóidő!

Egy jól megválasztott, vagy ügyesen elkészített ajtódísszel napjában többször is örömet szerezhetünk magunknak, hiszen jövet-menet szembe találkozunk vele! Íme néhány ötletes, tavaszváró ajtódísz, melyekhez nem kell más, mint egy kis kreativitás…

Ha nincs időtök vagy kézügyességetek elkészíteni egy saját kopogtatót, akkor ez a vidám kismadaras tavaszi ajtódísz tökéletes választás lehet!

És ha már az ajtónkat tavaszváró “hangulatba” öltöztetjük, akkor az asztalunk se maradjon dekoráció nélkül! Néhány tipp a tavaszi hangulathoz:

Ha a kész megoldásokat szeretitek, akkor ez a kedves kis tavaszi asztaldísz pont Nektek való!

Fotók: Pinterest.com

(0)

Van kedvetek nosztalgiázni? Hoztam egy nagyon finom kakaó receptet, amiről Nekem a gyerekkorom jut eszembe… ahogy a Nagyinál kortyolgattam a forró, habos kakaót… De jó is volt! És bár olyan jót úgysem tudunk készíteni, amilyen a Nagyié volt, de hasonlót talán igen..

Hozzávalók:

  • 1 bögre tej
  • 1 tk holland kakaópor
  • 2 tk cukor
  • 100 ml habtejszín
  • kevés porcukor

 

Elkészítése:

A tejet tegyük fel melegedni, közben a bögrében keverjük össze a cukrot és a kakaóport. Ha a tej felforrt, akkor egy merőkanállal öntsünk át belőle a bögrébe, majd keverjük el csomómentesre a cukrot és a kakaót. Ezután öntsük vissza az edénybe a bögréből a cukros-kakaós tejet, és melegítsük forrásig. A habtejszínt egy kevés porcukorral verjük habbá, és kanalazzuk a kakaó tetejére. Jó nosztalgiázást! 🙂

(0)

Ha szereted a vintage stílust, akkor ez az egyszerű, ám mégis hangulatos váza biztosan a lakás vagy az udvar dísze lesz!

Hozzávalók:

  • befőttes üveg
  • ragasztó
  • csipke
  • madzag

 

Elkészítése:

Ragasztóval kenjük be az üveg felső részét, majd ragasszunk rá csipke csíkot. Ha ezzel megvagyunk, kenjük be ragasztóval az üveg nyakát is, és tekerjük körbe madzaggal. Ha szeretnénk fellógatni a vázánkat, akkor úgy tekerjük körbe madzaggal, hogy előtte meghajtogatjuk az akasztót, és arra tekerjük rá szorosan a madzagot.

(0)

Ehhez a madáretetőhöz biztosan mindent megtalálsz otthon, a kismadarak pedig garantáltan hálásak lesznek a finom falatokért!

Hozzávalók:

  • befőttes üveg
  • fakanál
  • szalag vagy spárga
  • univerzális ragasztó

 

Elkészítése:

A fakanalat ragasszuk az üveg oldalához, majd szorosan tekerjük körbe szalaggal vagy bármilyen zsinórral, melyet szintén ragasztóval erősítsünk az üveghez. Ha kész vagyunk, az üveget a szalaggal akasszuk fel egy faágra, és az edényt töltsük meg madáreleséggel.

(0)

Varázsolj tengerparti hangulatot a lakásba pár perc alatt ezzel a mécsestartóval!

Hozzávalók:

  • üvegpohár
  • gyertya
  • spárga
  • homok vagy apró kavics
  • tengeri csillag, kagyló, stb.
  • univerzális ragasztó

 

Elkészítése:

Az üvegpohárra a ragasztóval ragassz fel néhány sor magasan spárgát. A madzag végeit vágd el ferdén, mert úgy könnyebb lesz leragasztani. A poharat töltsd meg homokkal, vagy apró kaviccsal, és díszítsd tengeri csillaggal vagy kagylóval.

(0)

Varázsoljuk otthonunkba a karácsony illatát: készítsünk párologtatót, és élvezzük a narancs, az áfonya és a fahéjas rúd isteni kombinációját! Ez a párologtató könnyen és gyorsan elkészíthető, és garantáltan csodás illat lesz tőle a lakásban! És amellett, hogy remek illatosító, nagyon jó ajándék ötlet is, és mutatós befőttes üvegbe “csomagolva”!

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze friss áfonya (vagy kandírozott áfonya)
  • 1 narancs szeletelve (vagy 3 mandarin)
  • 4 fahéj rúd (félbe törve)
  • pár db csillagánizs (nem kötelező, mert jellegzetes feketemedve cukor illatot ad)
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 1 kis darab friss gyömbér
  • 1 vanília rúd
  • 1 kis darab friss fenyőág
  • 1 gránáltalma leve
  • 2-3 csésze víz

Elkészítése:

Az összetevőket egy közepes méretű edényben, vagy nyeles lábosban tegyük bele, és öntsük fel annyi folyadékkal (vízzel), hogy az ellepje. Ezután lassú tűzön kezdjük el melegíteni, majd forraljuk egy órán át nagyon kis lángon, hogy szinte párolás legyen a folyamat. Ha készen vagyunk, kandallón vagy radiátoron párologtassuk az elkészült illatosítót. Ha elfogy róla a vizünk, pótoljuk!

(0)