Készítsünk adventi naptárat!

 Az adventi naptárat a legenda szerint egy édesanya találta ki, akinek türelmetlen kisfia minden este megkérdezte, mennyit kell még aludnia karácsonyig. A leleményes anya kartonlapba 24 ablakot vágott, melyek mindegyikébe apró édességet tett, így megkönnyítve a várakozást. Sok minden változott az idők folyamán, de az semmiképpen, hogy a gyerekek még mindig izgatottan kérdezgetik, mikor lesz már Karácsony?

 Adventi naptárakból a választék ma már igen széles. Az ünnep közeledtével a legtöbb csokigyártó készül saját verzióval, de számos egyéb változat létezik. Lehet kapni készen textilből varrt, falra akasztható kalendáriumot, de fából is készülnek nagyon szép darabok. Ha viszont mi magunk készítjük, legalább biztosan olyan dolgok kerülnek bele, melyeket szívesen adunk.

 

Íme néhány remek kis ötlet, ha magunk csinálnánk idén az adventi naptárt!

A kis dobozból karácsonyfa szerűen felépülő adventi naptárat könnyedén elkészíthetjük. 24 dobozkára lesz hozzá szükség, melyek lehetnek fából, de akár nagyobb méretű gyufás skatulyából – a fa tartósabb, az utóbbi olcsóbb. Egy biztos, bármelyik megoldást választjuk, mutatós lesz. Fessük be a dobozokat, és számozzuk be őket. A 24 dobozt piramisszerűen – tehát mindig egyel többet felhasználva – ragasszuk össze, az oldaluknál fogva. Három dobozt hagyjunk ki a piramisból, ezek lesznek a karácsonyfa tartópillérei, ezeket az elkészült piramis aljára ragasszuk.

A letisztult, egyszerű formák kedvelőinek ajánljuk ezt az egyszerű, mégis kedves adventi naptárt. Vastag kartonból vágjuk ki a számok körvonalát, hogy szép elvágóak legyenek a szélek, majd fekete filccel vagy festékkel fessük be a belsejüket. A könnyű zacskókba mogyorót, kívánságteljesítő cédulákat, diafilmet, papírfigurákat tehetünk – olyan ajándékokat, amiknek elbírják a súlyát. Akár önmagában, dekorációnak is jól mutat.

 

Adventi naptárként kisebb zsákokba is rejthetjük az apró kincseket a gyerkőcöknek. A zsákocskákat készen is megvásárolhatjuk, de még jobb, ha saját magunk készítjük el. Szükséged lesz egy 2×2 méteres piros anyagra (polár, filc). Hajtsuk duplára, majd vágjunk ki belőle tetszőleges, nagyjából 25×25 centis négyzeteket – összesen 24 darabot. Hajtsuk félbe a négyzeteket, és a hajtással szemközti oldalukat, valamint ez egyik merőleges szélüket varrjuk össze, hogy megkapjuk a zsákocskákat. Fordítsuk ki a szütyőket, hogy a varrásuk ne látszódjon, majd varrjunk a nyakukra szalagot, hogy össze tudjuk ráncolni őket. A számok – akár hímezve, akár matricával ragasztva – jól mutatnak rajtuk. Egy kifüggesztett madzagra – akár ajtó fölé, akár ablakba – akasszuk fel a kész, finomsággal töltött zsákokat!

 

Ha nincs időnk vagy kézügyességünk, akkor is igazán csinos kis naptárat készíthetünk. Egyszerű zsírpapírra vagy egyszínű csomagolópapírra, színes csíkokra, csipkére lesz szükség hozzá, és akár egy nagyobb befőttesüveg vagy egy régi fogas is megteszi, hogy ünnepi tartót varázsoljunk a 24 apró meglepetésnek.

 

Nagyon ötletes adventi naptár, a gyerekek imádni fogják, hogy minden reggel kilyukaszthatnak egy-egy titkos rejtekhelyet. Az eredeti ötlet szerint kartonpapírból készülnek a kis tartók, de bármilyen-papírgurigából elkészíthető. Ragasztó, olló, papír és filctoll kell még hozzá.

Nem kell hozzá kézügyesség, csupán szeretet és egy kis idő. Nemcsak gyerekeknek, de a párunknak is készíthetünk hasonló adventi naptárat. Minden napra írjunk egy kedves üzenetet, egy szép idézetet, pozitív kívánságot.

 

És végül néhány egyszerű ötlet kartonpapírból, papír dobozokból. Festék, ragasztó, szalag vagy zsinór, és színes csomagoló papír kell csak hozzá, és már kész is az adventi naptár!

Fotók: Pinterest